Dental implant expert

24 zablude o implantima

24 zablude o implantima

Danas postoje mnoge zablude vezane za ugradnju zubnih implantata. Mi ćemo u ovom tekstu dati odgovor na najčešće zablude o ugradnji implantata.

24 zablude o implantima

1. Ugradnja implantata je bolna

Nije tačno.
Ugradnja implantata nije bolna, mi je izvodimo najčešće u lokalnoj anesteziji, zatim u analgosedaciji i u opštoj anesteziji.
Pre davanja injekcije kad se radi u lokalnoj anesteziji sluzokoža se namaže anestetičkom kremom da ubod iglom nebi boleo.
Ugradnju implantata u opštoj anesteziji primenjujemo kod pacijenata koji imaju patološki strah od stomatoloških intervencija, kod transplantacije kosti sa bedra ili poglavine i pacijenata sa posebnim potrebama.

2. Ugradnja implantata traje 10 do 15 minuta

To nije tačno.
Ugradnja implantata zavisi od situcije u ustima.
U lakim slučajevima kada ima dovoljno kosti može trajati 10-15 minuta, ali u zahtevnijim slučajevima kada treba različitim metodama nadoknaditi nedostatak kosti ta intervencija traje duže. Mi u našem centru nikada ne gledamo da to bude brzo već da bude bezbolno i kvalitetno urdjeno, kako bi implanti sto duže trajali.

3. Terapija implantatima traje dugo.

Odgovor na ovu tvrdnju je relativan.
Ako je kost dovoljno čvrsta mi u nasem centru odmah po ugradnji implantata za 24 sata pravimo provizorni most, koji pacijent nosi tri meseca dok implanti ne srastu sa kosti, posle čega se pravi definitivni most od metalokeramike ili cirkona.
U ovom slučaju pacijent je bez zuba manje od jednog dana.
Ako pacijent nema dovoljno kosti pa se mora primeniti neka od metoda koju mi izvodimo za prevazileženje nedostatka kosti, mora se čekati od 4 – 6 meseci. Za to vreme pacijent moze nositi provizornu protezu.

4. Implantati bole

To nije tačno.
Implanti ne bole, i ne osećaju se kao strano telo. Pacijenti sa ugradjenim implantima imaju isti osecaj kao i sa sopstvenim zubima.

5. Telo odbacuje implantate

To nije tačno u 99 posto slučajeva.
Implanti se izradjuju od cistog titana ili keramike i biokompatibilni su sa kosti, tako da ih organizam ne prepoznaje kao strano telo. Raznim studijama utvrdjeno je da organizam u samo jedan posto slucajeva moze odbaciti implant.

6. Suviše sam star za ugradnju implantata

Nije tačno.
Striktne starosne granice ne postoje.
Važnije je kakvo je opšte zdravstveno stanje pacijenata.
Za ovih trideset godina koliko se mi bavimo ugradnjom implantata ugradjivali smo implante pacijentima starosti i preko osamdeset godina. Njihovi motivi su bili vrlo različiti.
Neki su u tim godinama izgubili par zuba koji su im pridržavali parcijalne proteze pa nisu mogli da se naviknu na totalnu protezu. Neki su tek tada došli u finansisku situaciju da mogu sebi priustiti ugradnju implantata, itd.

7. Svi su pacijenti kandidati za ugradnju implantata

To nije tačno.
Pacijenti sa nekontrolisanim nivoom šećera u krvi, oni koji su podvrgnuti hemioterapiji, zracenju posle tumora u predelu vilica, sa uznapredovalom osteoporozom, stravstveni pusaci i oni koji izrazito lose vode racuna o higijeni usne duplje , kao i pacijenti koji su pod terapijom bisfosfonatima, nisu kandidati za ugradnju implantata.

8. Nisam potpuno zdrav za ugradnju implantata

Nije tačno.
Postoji veliki broj bolesti kod kojih nije kontraindikovana ugradnja implantata pa ih ovde nećemo nabrajati, ali smo zato nabrojali stanja u kojima je kontraindikovana ugradnja implantata.

9. Imam parodontozu i ne mogu ugraditi implante

Nije tačno.
Parodontopatija je upalni proces oko korena zuba, a upalni proces oko implanta se zove periimpantitis.
Kod postojanja parodontoze prvo se mora zbrinuti prodontoza vadjenjem zuba u losem stanju. Zube koje je moguće spasiti saniramo, kombinacijom hirurske kiretaze i primenom fotodinamicke terapije.
Posle takve sanacije ugradjujemo implante u bezubom predelu vilice uz detaljno objasnjenje pacijentu kako mora održavati higijenu oko implantata kako bi sprečio pojavu periimplanitisa to jest upale kosti oko implanta .

10. Imam loš kvalitet kosti za ugradnju implantata

To nije tačno.
Ako je vilična kost dosta rastresita i sundjerasta ona ima manju cvrstinu i kod ugradnje implantata u takvu kost implanti se ne mogu zategnuti do 45 Njutn centimetara, i ne moze se odmah postaviti provizorni most. Kod viličnih kosti koje su mekse najcesce se ceka tri meseca da se implanti osteointegrisu to jest dovoljno srastu sa kosti da bi se mogao praviti definitivni protetski rad.
Mi u našem centru i kod izrazito mekanih kosti ugrađujemo implante ali se tada mora čekati u zavisnosti od cvrstine kosti od cetiri do devet meseci, pre izrade definitivne protetske nadoknade na tim implantima.

11. Implantati su skupo rešenje

To je tačna tvrdnja, ali je i relativna.
Tačno je da su protetska rešenja bezubih vilica na implantima skuplja od klasicnih resenja sa totalnim protezama. Tačno je da je za ogroman broj pacijenata to veliki izdatak. Medjutim imajuci u vidu brojne prednosti protetskih rešenja bezube vilice na implantima u odnosu na totalne proteze , veliki broj pacijenata se odlucuje na ugradnju implantata.

12. Što vise implantata ugradimo to je bolje

To nije tačno.
Najbolje je ako se u jednu vilicu ugradi sest do osam implantata sto se smatra zlatnim standardom.
Ako se ugrađuje veći broj implantata pa da razmak izmedju njih bude manji od dva milimetra dolazi do resorpcije (topljenja) kosti i gubitka implantata.

13. Implanti su trajno rešenje

To je tačno.
Ukoliko posle određenog vremena, iz nekog razloga dodje do gubitka implantata on se moze ponovo ugraditi.
U zavisnosti od uzroka gubitka implantata i situacije u vilicnoj kosti implant se moze ugraditi na isto mesto ili pored mesta gde je implant izvađen.

14. Kad ugradim implantate rešio sam se stomatologa za uvek

To nije tačno.
Kad se ugrade implanti upočetku je potrebno češće dolaziti na kontrolu da stomatolog pogleda da li je sve uredu sa implantima. Kasnije je potrebno dolaziti jednom u šest mesci ili godinu dana.

15. Uska mi je vilična kost ne mogu ugraditi implante

Nije tačno.
Ako je vilična kost široka samo tri milimetra specijalnom pieco električnom tehnologijom moguce je izvrsiti sirenje vilične kosti i ugraditi implante. Ako je vilicna kost uza od tri milimetra moguce je presaditi deo kosti sa ugla donje vilice i dobiti dovoljnu širinu za ugradnju implanta.

16. Ispod sinusa nemam dovoljno kosti ne mogu ugraditi implante.

To nije tačno.
Ako ispod sinusa ima pet šest milimetara kosti , može se uraditi unutrasnji sinus lift, i odmah ugraditi implant.
Ako je debljina kosti ispod sinusa debela čak samo jedan milimetar moze se uraditi spoljni sinus lift da bi se ugradio implant.

17. Ne mogu dobiti implante nemam uopšte dovoljno kosti ni po širini ni po visini za ugradnju implantata

To nije tačno.
Ovo jeste najzahtevnija situacija rešavanja nedostatka kosti, ali ona se moze na vise nacina resiti ili kombinacijom više metoda.
Ako je u pitanju nedostatak kosti u gornjoj vilici jedan od nacina je presadjivanje kosti sa bedra ili poglavine pacijenta koji mi izvodimo u bolničkim uslovima u opstoj anesteziji.
Drugi način moze biti u zavisnosti od situacije u gornjoj vilici kombinacija presadjivanja kosti sa ugla donje vilice i sinus lift sa ugradnjom vestacke kosti u sinus.
U donjoj vilici se ovakav nedostatak kosti moze resiti kombinacijom raznih metoda, kao sto je sirenje vilicne kosti, transpozija donjeviličnog zivca, i presadjivanje kosti sa ugla donje vilice ili bedra.

18. Sinus lift je komplikovana opasna metoda

To nije tačno.
Intervencija sinus lifta nije ni komplikovana ni opasna za onoga ko dobro poznaje anatomiju sinusa, ima odgovarajući instrumentarijum i u prosku godisnje uradi pedest sezdeset sinus liftova.
U našem centru metoda sinus lifta je davno postala jedna obicna rutinska intervencija, posle više od 2000 urađenih sinus liftova za zadnjih trideset godina koliko se bavimo implantologijom.

19. Ako izgubim implant na tom mestu ne mogu ponovo ugraditi implant.

To nije tačno.
U zavisnosti od situacije u kosti na tom mestu, nekada se može odmah ugraditi drugi implant, a nekada se mora sačekati regeneracija kosti na mestu gde je implant izvadjen.

20. Nije moguće istovremeno izvaditi zub i ugraditi implant

Nije tačno.
U slučajevima kada nema infekcije na korenu zuba implant se moze odmah po vađenju zuba ugraditi. Ukoliko se implant ugrađuje na mestu gde je izvadjen zub koji je imao proces na vrhu korena prvo se mora infekcija eliminisati, najcesce laserskom fotodinamičkom metodom, pa zatim ugraditi implant.

21. Odmah posle ugradnje implantata oni se ne smeju opteretiti

To nije tačno.
Po ugradnji implantata ako se implant moze zavrnuti do otpora od 45 Njutn centimetara, implanti se mogu odmah opteretiti provizornim mostom ili krunicom koji se nose tri meseca dok se implant ne osteointegrise sa vilicnom kosti, posle tog vremena se pravi definitivni protetski rad.

22. Samo najskuplji implanti su dobri i trajni.

To nije tačno.
Čak i dve najpoznatije fabrike pored skupih implanata imaju u svojoj ponudi i jeftinije implante koji su jako dobrog kvaliteta i isto dugo mogu trajati kao i premijum implanti.

23. Ne može se istovremeno presaditi kost i ugraditi implant

Nije tačno.
To je intervencija za vrhunske implantologe.
Mi u našem centru cesto kod prsadjivanja kosti sa bedra ili poglavine istovremeno kroz transplantiranu kost ugrađujemo implante.
Na taj način implantom pricvrscujemo transplantiranu kost za vilicu cime istovremeno skracujemo vreme čekanja da kost sraste sa vilicom da bi ugradili implant.

24. Ne može se istovremeno izvaditi cista iz sinusa uraditi sinus lift i ugraditi implant ako je kost ispod sinusa čvrsta ali debela samo jedan milimetar.

Nije tačno.
I ovu metodu mogu izvesti samo vrhunski implantolozi.
Kod ove metode potrebno je sinus otvoriti najmanje na tri mesta, a neki puta i na pet.
Mi u našem centru i ovu metodu sa uspehom već više decenija izvodimo.

 

Autor teksta
Dr Zvonko Ostojić
Specijalista oralne hirurgije

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Telegram
Print

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sr_RSSerbian