Dental implant expert

Komplikacije sa zubnim implantima – Vrste i načini rešavanja

komplikacije sa zubnim implantima

Komplikacije sa zubnim implantima su pitanje oko kojeg su zabrinuti mnogi pacijenti što nameravaju da se podvrgnu implantološkom zahvatu.

Kako bismo odmah otklonili njihovu bojazan, ističemo da komplikacije sa zubnim implantima nisu tako česta pojava. Čak i ako se manifestuju u nekom obliku, uvek postoji način njihovog rešavanja. Naročito ako je saniranje komplikacije povereno oralnih hirurzima i implantolozima sa ogromnim iskustvom i zavidnim rezultatima.

Šta je zubni implant i koja je njegova uloga?

Dentalni implant je titanijumski šraf koji se hirurškim putem implantira u koštano tkivo gornje i(li) donje vilice. Oponašajući koren nedostajućeg zuba, on se izvrsno integriše u kost. Na njega se postavlja suprastruktura (abutment) koja ima kopulativnu funkciju – povezuje implant i finalni protetski rad (krunu, most ili protezu).

Dakle, primarna uloga zubnog implanta ogleda se u nadoknadi zuba koji je iz različitih razloga izvađen ili izbijen.

Za one koji se pribojavaju prisustva stranog tela u sopstvenom organizmu, ističemo da u više od 95 % slučajeva telo prihvata zubni implant kao prirodni koren zuba. Ovaj visoki procenat uspešnosti osteointegracije implanta pokazuje da je materijal od kojeg se najčešće izrađuje (titanijum) biokompatibilan. To znači da, kao plemeniti metal, odlično srasta sa viličnom kosti i ne biva odbačen kao neorganski element.

Kako se rešava nedostatak više zuba?

Ako je potrebno nadoknaditi veći broj zuba, na mesto svakog od njih može se ugraditi implant. Ipak, neki pacijenti se odlučuju za ekonomičnija rešenja, pogotovo ako se radi o potpuno bezubim vilicama. Zubni implanti se tako javljaju, osim kao nosioci pojedinačnih krunica, i kao stubovi mostova, proteza i takozvanih all-on-4 i all-on-6 fiksnih protetskih radova.

Koje se komplikacije sa zubnim implantima mogu javiti posle njihove ugradnje?

Komplikacije sa dentalnim implantima nastaju dejstvom različitih faktora i mogu biti dvojake:

 1. biološke;
 2. mehaničke.

Biološke implantološke komplikacije uzrokovane su upalom gingive (periimplantitisom) ili resorpcijom kosti oko implanta (smanjenjem njene zapremine). Nedostatak vilične kosti može dovesti do mikropomeranja ili čak rasklimanosti implanta.

Komplikacije sa zubnim implantima mehaničke prirode povezane su sa samim implantima, suprastrukturama, krunama, mostovima ili protezama na njima.

Kako specijalisti sa poliklinike Dental Implant Expert rešavaju komplikacije sa zubnim implantima?

Periimplantitis

Ako se radi o periimplantitisu u početnoj fazi, primenom najsavremenije fotodinamičke laserske terapije desni ovaj problem se na poliklinici Dental Implant Expert uspešno zbrinjava tretiranjem inficiranog područja.

komplikacije sa zubnim implantima dental implant expert 2

Kako bi se predupredio nastanak ovog ozbiljnog oboljenja, od krucijalne važnosti je posebno voditi računa o oralnoj higijeni i čistoći područja oko implanata. U suprotnom, dolazi do nagomilavanja plaka i patogenih mikroorganizama (bakterija) koji su uzrok nastanka upale, odnosno periimplantitisa.

Ukoliko se pacijent ne obrati na vreme i pomoć zatraži kada je ovo oboljenje već uznapredovalo, najčešće dolazi do razgradnje vilične kosti i posledičnog gubitka implanta.

Metal vidiljiv iznad desni

Telo implanta koje je primetno iznad linije gingive znak je gubitka kosti oko implanta i upozorenje da pacijent hitno poseti implantologa. Uz pomoć implantoplastike, biće sprečen razvoj periimplanititisa, gubitka kosti i, na kraju, samog implanta.

Implantoplastika uključuje pomenutu fotodinamičku lasersku terapiju desni. Procedura se vrši tako što se hrapava površina implanta najpre zaravni kako bi se eliminisale bakterije koje izazivaju upalu desni. Potom se izravnata površina implanta tretira uz pomoć fotodinamičkog lasera.

Prodor implanta u sinusnu šupljinu

Protruzija implanta u maksilarni sinus događa se zbog spuštenog poda ove paranazalne šupljine. U tom slučaju je neophodno izvođenje podizanje dna sinusa, odnosno sinus-lift.

Slučajevi kada se implant mora izvaditi

Iako u većini slučajeva dentalni implanti mogu trajati doživotno, određena stanja vilične kosti ili gingive mogu biti razlog za njihovo uklanjanje. Takođe, iz različitih razloga može doći do naprsnuća, lomljenja ili drugih oštećenja implanta, što opet mora rezultirati eksplantacijom.

komplikacije sa zubnim implantima dental implant expert 3

Iako dosta retko (samo 0,6 % slučajeva), u nekih pacijenata se može javiti alergija na titanijum, od kojeg se, kako je rečeno, većinom prave zubni implanti. Specijalnim testom krvi (MELISA) alergija se može utvrditi i pre ugradnje implanta. Ipak, ako test nije izvršen preoperativno, neki simptomi mogu ukazivati na alergiju na titanijum. To su:

 1. zapaljenje i otok gingive oko implanta;
 2. bol;
 3. odumiranje alveolarnog tkiva (nekroza);
 4. resorpcija kosti vilice;
 5. toksične reakcije u drugim tkivima.

Ako pacijent primeti bilo koji od ovih simptoma, neka zakaže hitan pregled na poliklinici Dental Implant Expert, a naši doktori će učiniti sve da mu pomognu.

Ono što je važno istaći jeste da su specijalisti oralne hirurgije i implantologije poliklinike Dental Implant Expert svetski pioniri u objavljivanju metode najlakšeg uklanjanja implanta i istovremene ugradnje novog.

komplikacije sa zubnim implantima dental implant expert 4

Zahvaljujući višedecenijskom iskustvu i hiljadama zbrinutih slučajeva, oralni hirurzi i implantolozi naše poliklinike raspolažu izuzetnim znanjem i spretnošću da pomognu i u najkomplikovanijim slučajevima.

Upravo to je razlog zbog čega nam kolege iz različitih delova zemlje i regiona šalju pacijente čija kompleksna stanja u vezi sa implantima i uopšte vilicama zahtevaju najvišu ekspertizu.

Kako prepoznati komplikacije sa zubnim implantima?

Kao i u slučaju mnogih drugih oboljenja i stanja, izvesni znaci upozorenja postoje i kada su u pitanju komplikacije sa zubnim implantima. Neke od njih već smo pomenuli:

 1. bol i(li) osećaj nelagodnosti;
 2. teškoće prilikom žvakanja;
 3. otok i zapaljenje desni oko implanta;
 4. povlačenje (recesija) gingive;
 5. osećaj pomeranja, odnosno evidentna rasklimanost implanta.

Koji god od njih da pacijent primeti, ne bi trebalo da ga zanemari, već da zakaže pregled kod iskusnog implantologa. Idealno je implantološki zahvat primarno dogovoriti upravo sa takvim specijalistom.

Specijalističkim pregledom i najsavremenijim 3D-snimanjem na poliklinici Dental Implant Expert, uspostavlja se pouzdana dijagnoza i planira ukupna implantološka terapija.

Pregled i konsultacije možete zakazati svakog radnog dana, 11–19 č., putem telefona, Vibera i WhatsApp-a: +381692200400 ili preko imejl-adrese: orddentalimplantexpert@gmail.com. Očekujemo vas u Beogradu, na dve adrese: Nemanjina 36 i Kraljice Natalije 35.

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Telegram
Print

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sr_RSSerbian