Dental implant expert

Implanti

Zakažite besplatan pregled

Zubni Implanti

Zubni implanti su najbolje rešenje za nadoknadu nedostajućih zuba jer najidealnije zamenjuju koren prirodnog zuba.

Danas se u celom svetu godišnje ugradi više miliona implantata jer se zadnjih decenija kroz praksu pokazalo da protetski radovi na implantatima u potpunosti mogu funkcionalno i estetski zameniti prirodne zube.

Implant je titanijumski zavrtanj (ređe cilindar) koji se ugrađuje u viličnu kost kako bi nadomestio koren izgubljenog zuba ili više njih.

Posle pravljenja reza na desnima i pristupanja viličnoj kosti, implant se specijalnim instrumentom šrafi u posebno pripremljeno ležište. Nakon toga se na njega postavlja suprastruktura, koji služi kao spona između implanta i krunice.

Pre početka ugradnje implanta, daje se lokalna anestezija i sam operativni tok je potpuno bezbolan.

Pre ugradnje implan(a)ta, preporučuje se izrada ortopantomografskog snimka, kao i 3D-snimka vilice, na osnovu kojih će se precizno dijagnostikovati stanje i odrediti najbolji vid implantološke terapije.

Apsolutno NE! Zahvaljujući lokalnoj anesteziji ili (na zahtev pacijenta) analgosedaciji, odnosno opštoj anesteziji, ugradnja implanata je bezbolna procedura.

Relativne kontraindikacije koje mogu biti prepreka za ugradnju implanata su sledeće:

 • dijabetes (šećerna bolest);
 • hemioterapija i zračenje posle tumora;
 • uznapredovala osteoporoza;
 • ekstremno slaba oralna higijena i dr.

Na inicijalnom pregledu, specijalisti naše poliklinike će dijagnostikovati stanje i utvrditi da li je pacijent pogodan kandidat za implantološki zahvat.

Ljudski organizam ne odbacuje implant kao strano telo, već ga prihvata kao deo svog tkiva i sjedinjuje se s njim. Međutim, postoji rizik od nastanka upale mekih tkiva oko implanta, kao i kosti u koju je ugrađen.

Iskusni implantolozi poliklinike Dental Implant Expert upozoriće pacijenta na faktore rizika i preduzeti sve mere da do toga ne dođe.

Odgovor na ovo pitanje je negativan. Kada naši specijalisti oralne hirurgije i implantologije sagledaju stanje preostalih zuba, određuju najadekvatniju protetsku rehabilitaciju: most ili implant(e).

U mnogim slučajevima je moguće istog dana izvršiti ugradnju implanta i postavljanje privremene krunice.

Srastanje implanta sa viličnom kosti (osteointegracija) traje 1,5–6 meseci, u zavisnosti od kvaliteta kosti i vrste implanta koji se ugrađuje. Definitivna kruna se postavlja po obavljenoj osteointegraciji, što se proverava ISQ testom (koeficijent stabilnosti implanta).

U ređim slučajevima je moguće postaviti privremenu krunu na ugrađeni implant. U slučaju postupka all-on-4, na implante se postavlja privremena proteza, koja služi tri meseca. Potom se izrađuje definitivna fiksna proteza.

Kada su ispunjeni svi uslovi za implantološku intervenciju, ugradnja jednog implanta ne traje dugo – obično od pola sata do sat i po.

U potpuno bezube vilice se ugrađuje 6–8 implanata, koji mogu nositi 12, odnosno 14 krunica. Postupak all-on-4 (svi zubi na četiri implanta) podrazumeva ugradnju 4 implanta i postavljanje najpre privremene, a kasnije i trajne proteze.

Pacijentima su na raspologanju sledeće protetske nadoknade na implantima:

 • krune (metalokeramičke ili cirkon-keramičke);
 • mostovi;
 • proteze.
Odgovor na ovo pitanje je pozitivan. Pacijenti kod kojih se posle 3D-snimka utvrdi da je količina vilične kosti deficitarna, izvodi se nadogradnja koštanim transplantom. Na taj način se stvara uslov za ugradnju implanta.

U slučaju spuštenog poda sinusa, vrši se njegovo podizanje (zahvat poznat kao sinus-lift). Time se otklanja rizik od prodora implanta u sinusnu šupljinu, odnosno omogućava se bezbedna implantološka intervencija.

Specijalisti poliklinike Dental Implant Expert imaju ogromnog iskustva sa ovakvim slučajevima, kada izvode transpoziciju, odnosno lateralizaciju donjoviličnog nerva (živca). Sve sa ciljem bezbedne i efikasne implantološke ugradnje.

Implante bi trebalo redovno i temeljno održavati, baš kao i prirodne zube. Ipak, za njihovu higijenu potrebno je, osim obične četkice, koristiti i specijalni konac, interdentalne četkice i aparat Waterpik (voterpik).

Ovaj uređaj se koristi u kućnim uslovima i, izbacivanjem mlaza vode pod pritiskom, vrlo precizno čisti implante i područje oko njih.

Ako se valjano održavaju i kontrolišu na redovnim stomatološkim pregledima, implanti mogu trajati praktično celog života.

Ukoliko dođe do gubitka implanta (zbog periimplantitisa ili zbog drugih problema koji se ne mogu rešiti), naši specijalisti će implant izvaditi specijalnim instrumentima. Zatim će sanirati kost, nadomestiti je veštačkom kosti i na isto mesto postaviti novi implant. Ponekad je moguće postaviti drugi implant na mesto izvađenog implanta.

Za nas nema nerešivih slučajeva!

Kako mi rešavamo najteže nedostatke kosti zarad ugradnje implantata?

Ako vam je bilo gde u svetu rečeno da se kod vas uopšte ne mogu ugraditi implanti ili da je njihova ugradnja nemoguća posle komplikacija na implantima, već se problem mora rešiti protezama, proverite da li to možemo mi rešiti na našoj poliklinici.

Navodimo neke od težih implantoloških slučajeva, za koje će vam u većini ordinacija reći da je nemoguće ugraditi implante, a koji su u našem centru već dugi niz godina najobičnija rutina.

Primeri

1. Vilična kost u jednom delu nema dovoljnu širinu i ne pokriva implantat
Ako vam je saopšteno da vam je vilična kost dovoljno visoka, ali da u jednom delu nema dovoljnu širinu za ugradnju implanta, mi u našoj poliklinici takve slučajeve s uspehom rešavamo metodom KOŠTANE PLATFORME, čiji je tvorac prof. dr Zoran Stajčić. Kod ove metode se pri ugradnji implanta dodaje veštačka kost i preko nje se postavlja membrana a rez se ušiva posebnom tehnikom koja isključuje komplikacije. Primenom ove metode pacijentima u našem implantološkom centru štedimo i vreme i novac, jer umesto više dolazaka, sve završavamo jednom intervencijom.
Zubni Implanti - nedostatak vilične kosti
Sa desne strane implanta nedostaje kost
Implanti - Nedostatak vilicne kosti
Praznina između implanta i žute linije se popunjava veštačom kosti.
Implanti - vilična kost
2. Debljina kosti ispod sinusa samo jedan milimetar

Rečeno vam je da ispod sinusa imate kost debljine samo milimetar i da je tu nemoguće ugraditi implant ili da se prvo mora uraditi sinus-lift, dodati veštačka kost, pa čekati više meseci za ugradnju implanta.

Ovakve slučajeve na našoj poliklinici uspešno i rutinski rešavamo u jednoj poseti.
To činimo na sledeći način: metodom sinus lifta dodajemo kost sa faktorima rasta, ugrađujemo implant i dodatu kost prekrivamo specijalnom membranom koja osigurava stvaranje nove kosti i uspešnost ove intervencije.

Implanti - kost debljine 1mm
Debljina kosti ispod sinusa 1 mm
Zubni Implanti - Sinus lift i ugrađeni implanti
Istovremeno urađen SINUS LIFT, dodata veštačka kost i ugrađeni implanti
3. Ugradnja implantata u slučaju ciste u sinusu i nedovoljne debljine kosti ispod sinusa

Ukoliko ste želeli da ugradite implant, a na osnovu 3D-snimka je konstatovano da u sinusu imate cistu i nedovoljno kosti ispod sinusa, uglavnom se predlaže da se prvo operativno otkloni cista, pa za nekoliko meseci uradi sinus-lift. Potom da se za nekoliko meseci ugrade implanti.

U našem implantološkom centru, metodom TRI U JEDAN, čiji je autor prof. dr Zoran Stajčić, u jednoj poseti se uklanja cista, ugrađuje implant, kost sa faktorima rasta i zaštitna resorbujuća membrana.

Implanti - cista i nedostatak kosti
4. Uska kost za ugradnju implanta a postoji dovoljna visina koštanog grebena

Saznali ste da vam je kost tanka (uska za ugradnju implanta) a da imate dovoljnu visinu koštanog grebena.
U takvim slučajevima, naš implatološki tim vrši proširenje uzane vilične kosti primenom piezzo-električne tehnologije.

Implanti - širenje kosti
5. Nedovoljna visina kosti iznad donjoviličnog živca

Ukoliko je analizom radiografije konstatovano, da je debljina kosti iznad donjoviličnog živca nedovoljna za ugradnju implanta, mi kod takvih slučajeva u našoj poliklinici primenjujemo metode lateralizacije ili transpozicije ( pomeranja ) donjoviličnog živca.

Suština ove metode je da istovremeno donjovilični živac pomerimo iz njegovog kanala u donjoj vilici, a zatim kroz kanal ugradimo implante do donje ivice vilice bez povrede donjoviličnog živca. 

Implanti - Blizina donjoviličnog živca
6. Ne postoji gotovo nimalo kosti za ugradnju implantata

Na kraju, pomenućemo i najkomplikovaniju varijantu: ako ne postoji gotovo nimalo kosti i obavešteni ste da se kod vas uopšte ne mogu ugraditi implanti, a vi ste odlučni da se rešite totalnih proteza.

U dogovoru sa vama, prof. dr Zoran Stajčić u opštoj anesteziji vrši augmentaciju (nadogradnju kosti vilice) uzimajući kost sa vašeg bedra ili poglavine i tako stvara uslove za normalnu ugradnju implanta.

Napominjemo da ovu intervenciju može izvoditi samo specijalista maksilofacijalne hirurgije, a u našem timu to je prof. dr Zoran Stajčić. Osim toga, profesor Stajčić poseduje doktorat upravo iz ove oblasti.
Ostali članovi našeg tima kod ove intervencije samo asistiraju.

Implanti - vilična kost
Nedovoljna visina i širina vilične kosti
Implanti - koštani blokovi
Koštani blokovi uzeti sa vrha kuka i mini šrafovima pričvršćeni
Implanti - Izgled ugrađenog implanta
Posle četiri meseca ugrađeni implanti

ZAŠTO SE PACIJENTI ODLUČUJU ZA NAŠ IMPLANTOLOŠKI TIM?

 1. Imamo više od tri decenije iskustva u implantologiji.
 2. Posedujemo višegodišnje internacionalno iskustvo, radili smo u Nemačkoj, Austriji i Engleskoj.
 3. Ugradili smo više od 5500 implantata.
 4. Lider našeg tima profesor Zoran Stajčić je poznati i priznati svetski implantolog. Napisao je značajnu knjigu o komplikacijama u implantologiji, koja je štampana na engleskom jeziku, a preveli su je i Kinezi na kineski jezik i štampali u velikom tiražu.
 5. U našem timu rade tri implantologa. Pored profesora Zorana Stajčića, specijaliste oralne i maksilofacijalne hirurgije, tu su i dr Zvonko Ostojić i dr Marko Rodić specijalisti oralne hirurgije.
 6. Specijalizovani smo za rešavanje svih komplikacija na implantima.
 7. Rutinski rešavamo sve nedostatke kosti u vilicama.
 8. Po potrebi ugrađujemo implante i izvodimo ostale intervencije iz oblasti oralne i maksilofacijalne hirurgije u opštoj anesteziji.
 9. Ugrađujemo samo implante vrhunskog kvaliteta, najpoznatijih firmi Nobel Biocare (Alpha Bio) i Straumann.
 10. Jedini smo privatni centar koji ortodontsko hirurškim metodama otklanja najteže malformacije (nepravilnosti) kostiju vilica i zuba.

Treba Vam savet, zakažite termin za besplatne konsultacije

sr_RSSerbian