Dental implant expert

Kada je neophodan sinus lift?

sinus lift dental implant expert 1

Sinus lift je oralnohirurški zahvat koji podrazumeva podizanje poda maksilarnog sinusa (MS). Svrha ove operacije je obezbeđivanje uslova za ugradnju zubnog implanta.

Indikacije za sinus lift

Najčešći razlog smanjenja zapremine kosti u gornjoj vilici (maksili) jeste gubitak zuba (premolara i molara) i dugoročno odlaganje nadoknade. Uzroci resorpcije kosti mogu biti i parodontopatija, oštećena alveolarna kost ili njena prirodna tankoća.

U svim ovim slučajevima, dolazi do spuštanja poda (dna) maksilarnog sinusa, kada visina alveolarne kosti iznosi manje od 10 mm. Zbog blizine sinusa alveolarnoj kosti, stvara se nemogućnost ugradnje zubnog implanta.

Da implant ne bi prodro u paranazalnu šupljinu, odnosno da bi implantacija uopšte bila moguća, potreban je sinus lift, uz istovremenu zaštitu sinusa.

Kako se izvodi sinus lift na poliklinici Dental Implant Expert?

Posle kliničkog pregleda, izrađuje se RTG, odnosno 3D snimak vilice i sinusa kako bi se proučila njihova anatomija. U određenim slučajevima, potrebna je specijalna vrsta skeniranja – kompjuterska tomografija (CT). CT omogućava oralnom hirurgu da precizno odredi visinu i širinu alveolarne kosti i stanje sinusa. Osim toga, uz pomoć CT-a se mapiraju važne strukture (nervi i krvni sudovi), koje bi trebalo izbegavati tokom operacije.

Dodavanje veštačke kosti (češće) ili koštanog autotransplanta (ređe) iziskuje pomeranje sinusne membrane ili poda sluzokože nagore, odnosno njeno podizanje. Na taj način se obezbeđuje prostor za koštani transplant, koji se dodaje između sinusa i vilične kosti.

sinus lift dental implant expert 2

Sinus lift se, u zavisnosti od stanja, izvodi na jednom ili na oba maksilarna sinusa, u lokalnoj anesteziji ili analgosedaciji.

Oralni hirurzi Poliklinike Dental Implant Expert više od tri decenije grade ekspertizu i iskustvo u svim oralnohirurškim intervencijama. Posebno onim vezanim za ugradnju implanata.

Ova činjenica je izuzetno važna kada se pacijent odlučuje za specijalistu koji će izvršiti implantološki zahvat.

Koje tehnike sinus-lifta primenjujemo?

Za najbolje rezultate, eksperti naše poliklinike koriste dve hirurške tehnike:

  • lateralni (bočni) pristup maksilarnom sinusu;
  • transalveolarni pristup.

Lateralni pristup

Oralni hirurg preseca tkivo desni na bočnom zidu gornje vilice, malo iznad poda maksilarnog sinusa. Tkivo se potom odiže i kost se otkriva. Zatim se sinusna sluzokoža pomera specijalnim podizačima od poda, bočnog i unutrašnjeg zida gornje vilice. Na taj način se obezbeđuje prostor za umetanje granula veštačke kosti (čija količina varira) ili PRF. Na kraju se sinus zatvara.

sinus lift dental implant expert 3

U zavisnosti od toga da li je upotrebljen veštački ili prirodni koštani transplant, bočni pristup može omogućiti istovremenu ugradnju implanta. Ako je kost slaba, sa implantacijom se mora sačekati 6–9 meseci. Za to vreme, nakalemljena kost će se razviti i srasti sa viličnom kosti (osteointegracija). Ovaj proces obezbeđuje stabilnost i trajnost implanta.

Transalveolarni pristup

Odizanje poda gornjoviličnog sinusa transalveolarnim putem (kroz ležište za implant) vrši se kada je neophodno pod MS podići za 1–2 mm. Kost se najpre pripremi, pod sinusa se prelama specijalnim čekićem i blago pomera nagore. Tom prilikom ne dolazi do oštećenja sluzokože MS, a omogućava se ugradnja implanata dužine 8–10 mm.

Sinus lift i postoperativni oporavak

Iako većina pacijenata posle sinus-lifta oseća samo neznatnu i kratkotrajnu nelagodnost, moguća je pojava otoka i krvarenja iz usta ili nosa. Zbog toga se preporučuje uzdržavanje od duvanja nosa i oprez pri kijanju. Obe ove radnje mogu dovesti do pomeranja koštanog transplanta i labavljenja šavova.

U postoperativnu negu spada ordiniranje analgetika, antibiotika i spreja za vlaženje sluznice nosa. Kontrola i uklanjanje šavova slede za 7–10 dana.

Vreme kao ključni faktor u zbrinjavanju zuba koji nedostaju

Ukoliko je došlo do ekstrakcije zuba zbog nemogućnosti lečenja, do traumatskog izbijanja iz čašice ili do gubljenja zuba na bilo koji drugi način, preporuka je da se što pre konsultuje implantolog.

To je bitno prevashodno sa stanovišta ponovnog uspostavljanja funkcionalnosti vilica, izbegavanja procedura kao što su sinus lift i nadogradnja vilične kosti. A, svakako ne treba prenebregnuti ni estetiku osmeha i zadovoljstvo svojim izgledom posle ugradnje implan(a)ta.

sinus lift dental implant expert 4

Iako je možda prošlo dosta vremena otkako ste ostali bez jednog ili više zuba, nemojte očajavati – Poliklinika Dental Implant Expert raspolaže najsavremenijom implantološkom i protetskom opremom. Naši implantolozi su vodeći u ovim stomatološkim oblastima, zbog čega im se decenijama s poverenjem obraćaju pacijenti iz celog sveta.

Specijalistički pregled i konsultacije možete zakazati svakog radnog dana, 11–19 č., putem telefona +381692200400 ili imejl-adrese orddentalimplantexpert@gmail.com. Naši eksperti će zakazati pregled u terminu koji je najpogodniji za vas, odgovoriti na sva vaša pitanja i predložiti najbolju terapiju.

Najbolji kvalitet i povoljne cene formula su kojom se rukovodimo.
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Telegram
Print

Jedan odgovor

  1. Tekst pruža precizne informacije o sinus liftu, jasno objašnjavajući proceduru i ističući stručnost Poliklinike Dental Implant Expert. Cenim edukativni pristup i samtram ga jako bitnim za potencijalne pacijente. Hvala na ovim objašnjenjima.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sr_RSSerbian