Dental implant expert

Atrofija vilične kosti

atrofija vilične kosti dental implant expert 1

Atrofija vilične kosti može biti uzrokovana brojnim faktorima: gubitkom zuba, parodontopatijom, inflamatornim procesima oko zubnog korena, osteoporozom, osteomijelitisom i drugim oboljenjima.

Zašto je atrofija vilične kosti problem koji treba odmah rešiti?

Vilice su suštinski deo facijalne muskulature, čija je funkcija omogućavanje žvakanja, govora i podržavanja strukture lica. Zbog toga atrofija vilične kosti utiče na sve delove lica. Ako se dugo ne leči, resorpcija kosti može voditi gubitku preostalih zuba, kolapsu (izobličenju) lica i ostalim komplikacijama.

Stoga je preporučljivo izvršiti nadogradnju resorbovane kosti vilice. Budući da je gubitak zapremine koštanog tkiva kontraindikacija za ugradnju zubnih implanata, augmentacija je preduslov za izvođenje implantološkog zahvata.

Ako patite od nedostatka jednog ili više zuba i zabrinuti ste zbog gubitka kosti vilice, konsultujte se sa oralnim hirurgom i implantologom.

Dijagnostika atrofije kosti vilice

Gubitak vilične kosti je postepen, ali nezaustavljiv proces. Javlja se kod većine pacijenata posle gubitka zuba (naročito većeg broja) jer zubi pomažu u održavanju visine i debljine kosti vilice. Zato je atrofija vilične kosti prisutna čak i kod onih pacijenata koji nose mobilne proteze i mostove. Naime, mostovi i proteze poboljšavaju sposobnost žvakanja i govora i ulepšavaju osmeh, ali ne štite vilicu od gubitka kosti.

Sa druge strane, zubni implanti, kao idealni zamenici prirodnog korena zuba, pružaju neophodnu stimulaciju viličnoj kosti i ne dovode do njene resorpcije.

Ipak, pacijent će retko sam primetiti da kost vilice atrofira. Zato bi posle gubljenja zuba trebalo što pre otići na specijalistički pregled.

Pored znanja i iskustva oralnog hirurga i implantologa, potrebno je primeniti pouzdan dijagnostički metod za utvrđivanje gustine koštanog tkiva. Najsavremeniji vid dijagnostike je 3D snimak vilica, na osnovu kog se najbolje može sagledati trenutno stanje i odrediti adekvatna terapija.

Na poliklinici Dental Implant Expert pacijenti mogu obaviti sva neophodna snimanja i tako sebi značajno uštedeti vreme i trud.

Gubitak vilične kosti i ugradnja zubnih implanata na poliklinici Dental Implant Expert

Jedan od glavnih preduslova za izvođenje implantološkog zahvata jeste dovoljna visina i debljina vilične kosti. Ako je njena zapremina smanjena i ne obezbeđuje dovoljnu podršku, u pitanje se dovodi stabilnost i dugotrajnost implanta.

Takođe, ako se radi o gubitku kosti u gornjoj vilici, verovatno će doći do spuštanja dna maksilarnog sinusa. U tom slučaju, potrebno je izvesti i podizanje poda sinusa (sinus-lift).

Ukoliko bi implant bio ugrađen u kost neodgovarajuće količine, došlo bi do brojnih komplikacija. Neke od njih su prodor implanta u sinusnu šupljinu, njegovo rasklimavanje i, na kraju, ispadanje.

Dakle, resorpcija vilične kosti (uz spušteni pod gornjoviličnog sinusa) jedna je od glavnih prepreka za postavljanje dentalnih implanata. Srećom, ovaj problem je lako rešiv zahvaljujući iskusnim ekspertima naše poliklinike.

U trodecenijskoj kliničkoj praksi, ugradili smo preko 5.500 dentlanih implanata i izvršili na hiljade pripremnih zahvata: nadogradnju kosti gornje i donje vilice, sinus-lift i lateralizaciju / transpoziciju donjoviličnog nerva.

Koja je procedura nadogradnje vilične kosti?

Najefikasniji metod za nadomešćivanje izgubljenog koštanog tkiva vilice je nadogradnja kosti autotransplantom ili veštačkom kosti. Ako je defekt kosti manjeg obima, augmentacija se vrši granulama veštačkog koštanog transplanta, preko kojih se postavlja zaštitna membrana.

U slučaju većeg gubitka koštanog tkiva, koriste se koštani blokovi sa tela pacijenta. Međuprostori se ispunjavaju takođe prahom veštačke kosti, a koriste se i faktori rasta (PRF) iz krvne plazme pacijenta kako bi se ubrzao proces regeneracije.

atrofija vilične kosti dental implant expert 2

Oba ova tipa transplanta (prirodni i veštački) pospešuju novo formiranje kosti, odnosno vraćaju joj potrebnu gustinu i zapreminu. Kada se osteogeneza okonča (za najmanje 6 meseci), formirana je baza za implantaciju. U nekim slučajevima je moguća istovremena augmentacija kosti i ugradnja implanta.

Nadogradnja vilične kosti se obično izvodi u lokalnoj anesteziji ili, po želji pacijenta, u analgosedaciji. To ovu proceduru (kao i postavljanje implanta) čini bezbolnom i komfornom.

Može li se implant ugraditi odmah posle vađenja zuba?

Za pacijente kojima se mora ekstrahovati zub, a odlučili su se da isti nadoknade implantom, najbolje je odmah po vađenju zuba ugraditi implant. Preostale šupljine se potom popunjavaju pomenutim granulama kosti, čime se podstiču osteogeneza i osteointegracija. Ovaj postupak predupređuje atrofiju vilične kosti i svakako skraćuje vreme oporavka.

atrofija vilične kosti dental implant expert 3

Želite da ugradite implante, a niste sigurni da li ste odgovarajući kandidat?

Kada je u pitanju ugradnja implanata, prave informacije i najbolje savete uvek bi trebalo tražiti od doktora sa značajnim iskustvom, pogotovo sa komplikovanim slučajevima. Naravno, i od onih sa dobrom reputacijom.

Poliklinika Dental Implant Expert okuplja upravo takve specijaliste oralne hirurgije i implantologije – uvek voljne i spremne da pacijentu pruže najbolju uslugu i uliju poverenje.

atrofija vilične kosti dental implant expert 4

BESPLATAN pregled i konsultacije možete zakazati svakog radnog dana, 11–19 č., putem telefona, Vibera i WhatsApp-a: +381 69 2200 400.

Ako vas pak razlika u vremenskoj zoni sprečava da nas pozovete u naznačeno vreme, možete nam poslati imejl na adresu orddentalimplantexpert@gmail.com. Rado ćemo odgovoriti na sva vaša pitanja i dogovoriti prvi pregled u terminu koji vam bude najviše odgovarao.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Telegram
Print

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sr_RSSerbian