Dental implant expert

Istraživanje o uklanjanju zubnih implanata

uklanjanje zubnih implanata

“Istraživanje uklanjanja zubnih implantata: 5 tehnika na jednostavan način”

Zubni implantati predstavljaju značajno rešenje za zamenu izgubljenih zuba i postali su popularni među pacijentima širom sveta. Ovi mali titanijumski šrafovi se postavljaju u vilicu i služe kao osnova za zubne nadoknade. Međutim, ponekad se susrećemo sa situacijama u kojima je potrebno ukloniti zubne implantate. To može biti zbog različitih komplikacija, uključujući infekcije, gubitak kosti ili druge probleme.

Ovo istraživanje se bavi pitanjem kako najefikasnije ukloniti takve implantate, a autor, prof dr Zoran Stajčić i saradnici, istraživali su pet različitih tehnika koje se koriste u tom procesu. Cilj je bio pružiti jasniji uvid u ove tehnike, razumeti njihove prednosti i mane, i pomoći stomatolozima i pacijentima da donesu ispravne odluke o uklanjanju zubnih implantata.

 

uklanjanje zubnih implanata

 

Zašto uklanjati zubne implantate:

Da bismo bolje razumeli zašto je uklanjanje zubnih implantata ponekad neophodno, važno je znati da su implantati postavljeni s namerom da budu trajno rešenje. Međutim, različite komplikacije mogu narušiti tu trajnost. Infekcije oko implantata, gubitak kosti oko implantata (što može dovesti do njihovog labavljenja), ili postavljanje implantata na mestima koja nisu estetski prihvatljiva, samo su neki od razloga za uklanjanje.

Osim toga, postoje i situacije u kojima su implantati postavljeni kao deo ortodontskog tretmana i nakon završetka tog tretmana više nisu potrebni. U drugim slučajevima, pacijenti koji su prošli postavljanje implantata mogu se suočiti sa emocionalnim izazovima koji ih teraju da traže uklanjanje čak i kada je stanje oko implantata dobro.

 

istrazivanje uklanjanje zubnih implanata

Pet tehnika za uklanjanje:

Ovo istraživanje predstavlja pet različitih tehnika koje se koriste za uklanjanje zubnih implantata:

  • Svrdlo-klešta tehnika (SK): Ova tehnika uključuje pažljivo uklanjanje kosti oko implantata svrdlima, potom se implant kleštima rotira i vadi. Ovaj metod zahteva vreme.
  • Inovativna svrdlo-poluga-klešta tehnika (ispk): U ovoj tehnici se koriste svrdlo za uklanjanje kosti oko implantata, uz korišćenje rastvora za hlađenje. Potom se utisne poluga s obe strane implanta koji se luksira slično vađenju korena zuba. Nakon toga, implantat se pažljivo okreće dok se ne olabavi i može izvaditi. Ova metoda se preferira kada je očuvanje okolne kosti ključno.
  • Trepanaciono svrdlo tehniks (TS): Trepanaciono svrdlo se koristi za kružnu osteotomiju oko implantata. Ova tehnika može biti efikasna kada se koristi sa vođicom za precizno bušenje.
  • Tehnika visokog momenta odvrtanja (TVMO): Ovaj metod uključuje upotrebu moment ključa kako bi se implantat odvrtao iz kosti. Ova tehnika se izdvaja po svojoj efikasnosti i preciznosti.
  • Skalpel-Klešta Tehnika (Sk): Ova tehnika se koristi za starije tipove implantata i one koji su fiksirani kombinacijom oseointegracije i vezivnih fibroznih traka. Implantat se okreće i povlači dok se ne može izvaditi.Ključni rezultati istraživanja: Rezultati istraživanja pokazuju da su sve ove tehnike efikasne za uklanjanje zubnih implantata. BF/hBEF i SF tehnike postižu 100% uspešnost. Tehnika hBEF omogućava sigurno postavljanje novog implanta na istom mestu gde je stari uklonjen. Tehnika HTW se ističe svojom elegantnošću i visokom predvidljivošću pri postavljanju novog implanta.

   Ovo istraživanje pruža dragocen uvid u različite tehnike uklanjanja zubnih implantata i pomaže stomatolozima i pacijentima da donesu informisane odluke o tom procesu. S obzirom na različite okolnosti i potrebe pacijenata, odabir pravilne tehnike može biti ključan za uspešno uklanjanje implantata i, kada je potrebno, postavljanje novog. Ovo istraživanje doprinosi razumevanju ovog važnog aspekta oralnog zdravlja i stomatološke prakse

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Telegram
Print

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sr_RSSerbian