Dental implant expert

Ugradnja implantata i koristi od ugradnje

Cenovnik - Šest Alpha bio implanta
Šira primena ugradnje zubnih implantata počela je pre četiri decenije, ugradnjom prvih lisnastih Linkov implantata, američkog stomatologa ruskog porekla, koji se smatra pionirom i utemeljivačem primene implanata u stomatologiji. Za ove četiri decenije implantati su usavršavani, tako da je danas uspešnost njihove ugradnje preko 98% a njihova dugovečnost u ustima se meri decenijama.  Zato se danas u svetu svake godine ugrade milioni implantata. 

Koje su koristi od ugradnje zubnih implantata?

9 razloga zašto treba da se odlučite za ugradnju zubnih implantata: 

1

Vađenjem zuba vremenom dolazi do resorpcije (smanjenja) vilične kosti na mestu gde je zub izvađen. Ugradnjom implanta na mestu izvađenog zuba dolazi do stimulacije koštanog tkiva i na taj se način sprečava resorpcija kosti.

2

Danas se implanti u većini proizvode od titana (dosta manje od keramike) koji je biokompatibilan sa kosti, to jest organizam ga u 99% slučajeva ne prepoznaje kao strano telo i zato ga ne odbacuje. Zahvaljujući ovoj bitnoj osobini titana, implanti izrađeni od njega kada se ugrade u viličnu kost i u potpunosti zamenjuju ulogu korena prirodnog zuba.

3

Implanti su danas toliko tehnološki usavršeni i u praksi ispitani, da fabrike na njih daju doživotnu garanciju.

4

Njihova uspešnost ugradnje je preko 98% a njihova dugovečnost u ustima meri se decenijama.

5

Implanti mogu podneti silu žvakanja od preko 90kg što omogućava sasvim normalnu funkciju žvakanja.

6

Na implantima se mogu zašrafiti ili cementirati protetski radovi koji u potpunosti estetski zamenjuju izgled prirodnih zuba.

7

Za razliku od korenova prirodnih zuba gde se može pojaviti karijes, implanti ne mogu korodirati jer su izrađeni od nerđajućeg i biokompatibilnog materijala.

8

Implanti su toliko dobra zamena za prirodni koren zuba da pacijenti (skoro) ne primećuju nikakvu razliku imeđu prirodnog zuba i zuba na implantima.

9

Tamo gde postoji dovoljna visina i širina kosti ugradnja implantata je vrlo jednostavna, rutinska, bezbolna metoda koja traje petnaestak minuta po implantu.

Koje je rešenje u slučaju nedostatka vilične kosti?

Nedostatak kosti može biti kako u gornjoj tako i u donjoj vilici.

Dobra strana kod ugradnje implantata je što se velika većina nedostataka kosti u vilicama moze rešiti raznim oralno-hirurškim tehnikama i postupcima. Neki manji nedostaci kosti mogu se rešiti jednostavnijim postupcima, dok teži slučajevi zahtevaju veliko znanje i iskustvo oralnog ili maksilofacijalnog hirurga.

Nedostatak kosti u gornjoj vilici najčešće je po visini ispod sinusne šupljine. Ovaj nedostatak kosti moguće je rešiti na dva načina:

 • ALL ON 4 metoda
 • SINUS LIFT 

All on 4 metoda

Prvi jednostavniji način je primeniti metodu All on 4, to jest ugraditi četiri implantata i na njih postaviti fiksni protetski rad.

Kod ove metode krajnja dva implanta se postavljaju pod uglom od četrdesetpet stepeni i na taj način se izbegava povreda gornjeviličnog sinusa. Ova dva implanta su duža od srednja dva koji se postavljaju pod pravim uglom.

Sinus lift

Drugi način rešavanja nedostatka kosti ispod sinusa je metodom sinus lifta, čime se omogućava ugradnja šest implantata. Ugradnjom šest implantata postiže se zlatni standard u protetskoj rehabilitaciji bezube vilice implantatima, jer je most na šest implantata stabilniji, pritisak pri žvakanju ravnomerno se prenosi na sve implantate, oni su manje opterećeni nego kod metode All on 4 i pacijenti osećaju veću sigurnost. Zato mi našim pacijentima uvek predlažemo da uradimo sinus lift metodu, koju rutinski i sa uspehom primenjujemo više od trideset godina.

Ukoliko ispod sinusa ima šest – sedam milimetara kosti po visini, moguće je metodom transalveolarnog sinus lifta ugraditi implante. Ovom metodom se kod bušenja kosti za ugradnju implanta ispod sinusa ostavi oko milimetar debljine kosti.

Zatim se specijalnim instrumentom taj tanak deo kosti pažljivo odlomi i podigne oko dva milimetra, posle čega se ušrafi implantat bez probijanja sluzokože sinusa. Vremenom se i oko vrha implantata izgradi nova kost.

Ovaj način sinus lifta je jednostavan tako da ga sa lakoćom mogu izvesti i implantolozi sa manje iskustva.

Dental Expert Implant PRIMERI težeg rešavanja nedostatka kosti radi ugradnje impantata

Naša klinika je lider u rešavanju slučajeva gde je ugranja implantanta skoro pa nemoguća. Mi rešavamo i najkoplikovanije slučajeve pomoću nekoliko metoda, a tokom samo jednog zahvata. Upoznate se samo sa nekoliko slučajeva koje smo rešili.

1. Debljina kosti ispod sinusa samo jedan milimetar

Ako kost ispod sinusa ima debljinu samo 1 mm a dovoljnu čvrstinu, moguće je sinus lift i ugradnju implantata uraditi na dva načina

Jedan lakši način je da se prvo uradi sinus lift i ugradi veštačka kost, a posle šest meseci kad se stvori nova kost ugrade implanti.

Mi u našoj poliklinici sa uspehom rutinski već godinama metodom sinus lifta istovremeno nadograđujemo kost i ugrađujemo implantate, čime skraćujemo šest meseci vreme čekanja za izradu definitivnog protetskog rada.

2. Nedovoljna visina kosti iznad donjoviličnog živca

Ako je u donjoj vilici visina kosti iznad donjoviličnog živca dva tri milimetra, a ukupna visina devet milimetara, mi u našoj poliklinici vršimo transpoziciju (pomeranje) donjoviličnog živca, ugradnju implanta i najčešće istovremeno njegovo opterećenje.

Sinus lift metoda uradjena na kosti debljine ispod sinusa 1mm
blizina donjovilicnog zivca

Donjovilični živac

Ugrađeni implanti kroz donjovilični kanal a živci pomereni ispred implanata

blizina donjoviličnog zivca

Ugrađeni implanti kroz donjovilični kanal a živci pomereni ispred implanata

3. Uska kost za ugradnju implanta a postoji dovoljna visina koštanog grebena

Ako u donjoj ili gornjoj vilici postoji dovoljna visina kosti a nedovoljna širina, mi u našoj poliklinici radimo proširenje vilične kosti primenom piezzo električne tehnologije.

Implanti - širenje kosti
Najteži primer rešavanja nedostatka kosti

U slučajevima kada u vilici nema dovoljno kosti ni po visini ni po širini, a kost se ne može nadoknaditi veštačkom kosti, jedina mogućnost nadoknade kosti je autotransplantatom.

Autotransplatat podrazumeva uzimanje koštanog tkiva pacijenta koje se najčešće uzima sa ramusa mandibule (sa ugla donje vilice) i vrha kuka ili sa poglavine.

Uzimanje koštanog tkiva sa ugla donje vilice

Koštano tkivo sa ramusa mandibule (sa ugla donje vilice) uzimamo kada je potrebno nadoknaditi manje koštane nedostatke bilo sa donje ili gornje vilice.

Ova intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna.

Uzimanje koštanog tkiva sa vrha kuka ili poglavine

U slučajevima kada je potrebno uzeti veću količinu kosti radi ugradnje implantata, koštani blokovi se najčešće uzimaju sa vrha kuka pacijenta. Zatim se mini šrafovima pričvršćuju na deo vilice gde kost nedostaje. Ova intervencija se izvodi u opštoj anesteziji. Posle četiri pet meseci, kada transplantirana kost sraste sa vilicom, ugrađuju se implanti.

Mi u našoj poliklinici, u zavisnosti od slučaja, nekada koštani blok uzet sa vrha kuka pričvršćujemo za viličnu kost istovremenom ugradnjom implantata kroz koštani blok.

Nedovoljna visina i širina vilične kosti
Nedovoljna visina i širina vilične kosti
Koštani blokovi uzeti sa vrha kuka i mini šrafovima pričvršćeni
Koštani blokovi uzeti sa vrha kuka i mini šrafovima pričvršćeni

Ukoliko ste zainteresovani za rešavanje nedostatka zuba, moderni zubni implanti Alpha Bio, Straumann ili Nobel Biocare  su odlično rešenje. Pacijente očekuje stručan i ljubazan tim koji u najkraćem roku rešava vaše stomatološke probleme.

Autor Dr Zvonko Ostojić

ZAŠTO SE PACIJENTI ODLUČUJU ZA NAŠ IMPLANTOLOŠKI TIM?

 1. Imamo više od tri decenije iskustva u implantologiji.
 2. Posedujemo višegodišnje internacionalno iskustvo, radili smo u Nemačkoj, Austriji i Engleskoj.
 3. Ugradili smo više od 5500 implantata.
 4. Lider našeg tima profesor Zoran Stajčić je poznati i priznati svetski implantolog. Napisao je značajnu knjigu o komplikacijama u implantologiji, koja je štampana na engleskom jeziku, a preveli su je i Kinezi na kineski jezik i štampali u velikom tiražu.
 5. U našem timu rade tri implantologa. Pored profesora Zorana Stajčića, specijaliste oralne i maksilofacijalne hirurgije, tu su i dr Zvonko Ostojić i dr Marko Rodić specijalisti oralne hirurgije.
 6. Specijalizovani smo za rešavanje svih komplikacija na implantima.
 7. Rutinski rešavamo sve nedostatke kosti u vilicama.
 8. Po potrebi ugrađujemo implante i izvodimo ostale intervencije iz oblasti oralne i maksilofacijalne hirurgije u opštoj anesteziji.
 9. Ugrađujemo samo implante vrhunskog kvaliteta, najpoznatijih firmi Nobel Biocare (Alpha Bio) i Straumann.
 10. Jedini smo privatni centar koji ortodontsko hirurškim metodama otklanja najteže malformacije (nepravilnosti) kostiju vilica i zuba.

Treba Vam savet, zakažite termin za besplatne konsultacije

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email
Telegram
Print

Jedan odgovor

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sr_RSSerbian